Meny Stäng

Historik

Klubben startades 1949 av ett antal entusiaster i syfte att genom föredrag, kåserier, frågesport m.m. väcka intresse för god jazz. Redan från starten var verksamheten intensiv, och 1955 fick man stå som värld för Svenska Jazzriksförbundets årsmöte. År 1957 lades klubben i "malpåse" och verksamheten låg nere under 60- och 70-talen. Under Borlänge Jazz Open år 1982 - ett samarrangemang mellan olika föreningar där bl.a. vår nuvarande samarbetspartner ABF ingick - beslöts att återuppväcka Borlänge Jazzklubb. Nu inriktar sig verksamheten främst på att arrangera olika jazzevenemang.

Sedan omstarten har klubben stått bakom ett stort antal större och mindre konsertarrangemang. Fram till 1995 var det årliga arrangemanget Borlänge Jazz Open det stora flaggskeppet, som tog det mesta av klubbens resurser i anspråk.
1996 beslöt styrelsen att ändra inriktning på konsertverksamheten.

Borlänge Jazz Open lades ner och istället satsade man på att under vår och höstsäsong ha konserter varje vecka. Denna regelbundna konsertverksamhet började under 1996 på Club Caoz som blev vår konsertlokal t.o.m. våren 1999. När höstsäsongen 1999 startade flyttade vi till Restaurang Bolanche i Borlänge centrum. Under rubriken "Jazz At Bolanche" arrangerades årligen ett 30-tal konserter tillsammans med våra huvudsponsorer och medarrangörer ABF i Borlänge och Restaurang Bolanche.

Från hösten 2011 till våren 2012 flyttade vi temporärt över Stationsgatan till S2 eftersom Restaurang Bolanche byggde om sina lokaler. Hösten 2012 var vi tillbaka i helt ombyggda lokaler och lade ner en del arbete på att ändra och anpassa våra rutiner till en ny verklighet.

Under 2013 fick vi erbjudande att flytta över jazzklubbens verksamhet till Restaurang Liljan. Det var inget enkelt beslut att byta partner och lokal men så blev det. En jazzklubb i gatuplanet på en av stadens bästa restauranger kändes mer lättillgängligt, och möjligheten att äta en bit mat var inte heller dumt. Så hösten 2013 blev det nypremiär ... igen.

Det är många storheter som har passerat revy under årens lopp. Vi har i Borlänge haft tillfälle att lyssna de flesta kända profilerna inom svensk jazz och dessutom ett stort antal internationella jazzikoner som Count Basies orkester, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Zoot Sims, Buddy De Franco, Chet Baker, Scott Hamilton, Barney Kessel och Georgie Fame för att nämna några.